Sommige hooggevoelige mensen zijn sensatiezoekers HSS (High Sensation Seekers). Het woord zegt het al, enthousiasme en ontdekken staat voorop, waardoor de eigenschap hooggevoeligheid minder snel herkend wordt. Er wellicht gedacht wordt aan ADHD, dat is niet zo vreemd want in veel dingen lijkt HSS op ADHD.
Het zenuwstelsel van mensen met HSS kan alle prikkels van de ervaringen die men ontdekkend opdoet echter niet goed verwerken eenvoudigweg omdat het te veel is. Hierdoor kunnen stemmingswisselingen en emotionele uitbarstingen ontstaan. En kunnen deze mensen uiteindelijk letterlijk instorten van vermoeidheid omdat het te veel geweest is, zoeken ze op die momenten graag stilte en rust op, om indrukken te verwerken. En bovenal om hun zenuwstelsel weer in balans te brengen. Dit alles is vaak heel verwarrend voor hen.
Hoe de eigenschappen hooggevoeligheid HSP en sensatiezoeken HSS met elkaar interacteren is per persoon verschillend. Je zult herkenning vinden bij de kenmerken van hooggevoeligheid en dingen uit onderstaande lijst herkennen. Hoe ben jij sensatiezoeker? Wat herken jij? Bij jezelf, bij je kinderen?
Kenmerken sensatiezoekers HSS
- Bij overprikkeling juist druk gedrag vertonen.
- Het moeilijk vinden rust te nemen.
- Slecht in slaap kunnen komen, nog bruisen van ideeën en verhalen.
- Bij veranderingen prikkelbaar worden.
- Ontspannen door iets te gaan doen.
- Goede concentratie bij activiteit waar je echt in geintersseerd bent.
- Gevoelig voor aanspreken op boze toon.
- Wilskrachtige, soms harde en zachte, lieve en tedere kant hebben. De laatste moet vaker wijken voor de eerste dan andersom.
- Buitenshuis meegaand, coöperatief gedrag laten zien en thuis conflicten opzoeken.
- Te zacht gegeven feedback komt vaak niet binnen.
Wil je hier over van gedachten wisselen? Meer weten? Ontdekken hoe jij hooggevoelige sensatiezoeker HSS bent? Hoe deze eigenschappen zich tot elkaar verhouden? Leren hoe jij de kwaliteiten van beiden kunt ervaren en gebruiken? Maak een afspraak.