Trauma

Trauma’s ontstaan door ervaringen, groot en klein, die je overweldigd hebben. Je bent daardoor niet in staat geweest je natuurlijke impuls tot “vechten” of “vluchten” te volgen. Wat er gebeurt is dat je “bevriest”. Je lichaam zet de trauma energie “vast”. Bij trauma gaat het niet over de gebeurtenis zelf maar over hoe jij op de gebeurtenis reageert. Een traumatische ervaring is een grote of kleinere ervaring die te snel, te veel en te plotseling voor je is geweest. Je lichaam en denken zijn overweldigd en je kunt de gebeurtenis op dat moment niet verwerken.

Dit kan uiteindelijk leiden tot allerlei symptomen; angsten, hyperactiviteit, overmatig alert zijn, prikkelbaar zijn, niet te duiden onrust, moeite met slapen, je depressief voelen, een gevoel van onmacht, (chronische) vermoeidheid. Je bent vaak het contact met (een deel van) jezelf, je lichaam of je omgeving kwijt en je ontkent dat ‘het’ is gebeurd.

Door je lichaam vastgezette trauma-energie veroorzaakt vaak een gevoel van onderhuidse spanning, niet te duiden onrust, verdoofdheid of een “daar gaan we niet heen” gevoel. Wanneer er iets gebeurt dat enigszins vergelijkbaar is kan de trauma-energie weer geactiveerd worden. Dit gebeurt automatisch, zonder dat je je er bewust van bent. Ik zal een voorbeeld geven. Ooit heb ik brand meegemaakt, vuur, brandlucht en brandweer sirenes maakten elke keer weer dat ik een steen in mijn maag voelde ontstaan en in een “oud gevoel” terecht kwam. De beelden, geuren en geluiden maakten bij mij steeds weer trauma-energie wakker. Heel ongemakkelijk! Ik bevroor dan vanbinnen en voelde me een soort verlamd. Door eraan te werken voel ik me, op de momenten dat ik vuur ruik, zie of sirenes hoor, weer helder, kan in het hier en nu blijven en voel me letterlijk bevrijd.

Begeleiding is erop gericht om zorgvuldig, zonder dat je het trauma herbeleeft, je lichaam te helpen de bevroren spanning stukje bij beetje los te laten. Volgens de methode Somatic Experiencing. Door de ontlading kan de rust in je lichaam en in je denken terugkeren. En kun jij weer bewust en met helderheid aanwezig zijn.

De onrust die in je hoofd en lichaam ervaart bij ADHD kan te maken hebben met een onderliggend trauma. Het is belangrijk om te onderzoeken waar de onrust vandaan komt. Wanneer een trauma ontladen is verdwijnt de onrust.

De boeken van Peter Levine over Somatic Experiencing: ‘De tijger ontwaakt’ en ‘De stem van je lichaam’ raad ik je aan te lezen. En ook ‘Het weerbare kind’ van Maggie Kline.