ADD en ADHD

Kinderen en volwassenen met ADD en ADHD staan erg open voor prikkels. En hebben het vervolgens zo druk in hun hoofd en lijf met verwerken van al die prikkels dat er eigenlijk geen andere dingen meer bij kunnen.

Ze horen vaak niet wat er tegen hen wordt gezegd, ze hebben niet in de gaten wat er van hen wordt verwacht, beginnen met uitstellen van werk . Of zijn zo aan het denken zijn dat ze struikelen, laten dingen uit hun handen vallen of hardhandiger doen dan ze bedoelen. Hun lontje is vaak wat kort. En ze zijn druk met van alles en nog wat in hun hoofd zodat het concentreren op werk niet lukt.ADD

Bij ADHD is voor anderen de drukte zichtbaar in gedrag en bij ADD is het vooral druk bij jou vanbinnen.

Een kind of volwassene met AD(H)D is anders bedraad, anders denkend en anders doend. En daar is hij zich bewust van maar hij heeft wel heel veel “botsingen”met de wereld. Die kan hij niet voorkomen, hoe hard hij daar z’n best ook voor doet. En daar heeft hij het meeste last van, daar komt z’n gedrag vandaan en daar is hij zo druk mee in z’n hoofd en lijf.ADHD

De focus ligt bij ADD en ADHD al snel op het (niet gewenste of ongepaste) gedrag. Dan hebben we het alleen over problemen, daar wordt niemand vrolijk van. Waar we dan aan voorbij gaan zijn mogelijkheden, sterke en positieve kanten, kwaliteiten en talenten. Hoe zou je dingen waar je tegenaan loopt kunnen oplossen? Welke mogelijkheden zijn er? Waar ben je goed in? Wat is leuk aan jou? Waar hou je van? En wat wil je bereiken? Ik kijk graag zo naar mensen. En samen met jou naar hoe jij zelf de dingen waar je tegenaan loopt kunt oplossen, wat helpt jou en wat werkt voor jou, wat past wel bij jou, dat is belangrijk om te ontdekken!

In de afgelopen jaren heb ik ontdekt dat er vaak een parallel is tussen hooggevoeligheid en AD(H)D. Als je weet waar dingen vandaan komen geeft dat inzicht en rust. Hooggevoeligheid is een kwaliteit waar je mee kunt leren omgaan. Dus als je nieuwsgierig geworden bent kijk dan ook eens op de pagina’s over hooggevoeligheid.

Vaak krijg ik vragen over medicatie. Ik schrijf geen medicatie voor en bemoei me niet met doseringen. Daarvoor moet je bij je huisarts, psycholoog of psychiater zijn. Wel werk ik samen met artsen en neem coaching van gedrag voor mijn rekening. De samenwerking levert jou grote positieve veranderingen in korte tijd op.

AD(H)D-symptomen laten zich ook regelmatig zien bij trauma’s. Traumatische* of overweldigende ervaringen brengen je lichaam in een bevroren toestand. Je bent (het contact met) een deel van jezelf dan kwijt. Dit kan veel onrust in je hoofd en je lijf veroorzaken. Ontlading van deze trauma-energie geeft je rust in je lijf en je denken terug, waardoor je weer helder aanwezig kunt zijn.

* een overweldigende of heftige ervaring wordt al snel een trauma genoemd; ik bedoel hier grote en kleinere ervaringen die te snel, te veel en te plotseling voor je zijn geweest en die op het moment dat het gebeurde overweldigend hebben.

Wil je over ADHD van gedachten wisselen? Meer weten? Ontdekken hoe je met ADHD kunt omgaan? En ook uitzoeken wat je kwaliteiten en talenten zijn? Leren hoe je problemen kunt oplossen, wat werkt voor jou? En, mocht je het gevoel hebben dat je last hebt van trauma daar aan werken? Coaching helpt! In een 1 op 1 setting deel ik graag mijn kennis en ervaring met jou. Maak je een afspraak?