Sensatiezoeker HSS of rustzoeker HSP?

Hoe ben je hooggevoelig? Grofweg kun je een tweedeling maken in sensatiezoekers en rustzoekers.

Sensatiezoekers HSS zoeken prikkels of indrukken bewust op. Ze zijn zich erg Hooggevoelighied-sensatiezoekerbewust van allerlei details en hebben hier ook interesse voor. Sensatiezoekers zijn extravert, op de buitenwereld gericht en op zoek naar nieuwe intense ervaringen. Ook houden ze van spanning, avontuur en zijn ze bereid risico’s te nemen. Ze gedragen zich vaak druk. En lijken in hun gedrag op mensen met ADHD. Hoewel de sensatiezoeker houdt van contact met mensen put dit hen vaak ook uit. Ze raken gemakkelijk overprikkeld en ook snel verveeld, bruisen van ideeën en hebben vaak een (te) vol hoofd, ze hebben behoefte aan uitdaging en prikkels (anders vinden ze het leven saai) en hebben op andere momenten behoefte aan afzondering en rust. Dit alles kan heel verwarrend voor hen zijn.

Rustzoekers HSP zijn zich erg bewust van zichzelf en anderen. Ze zijn hooggevoeligheid-rustzoekerbeschouwend van aard en houden van een overzichtelijk en regelmatig leven. Rustzoekers hebben de neiging massale sociale gebeurtenissen (feestjes, concerten, uitgaan in drukke volle clubs) te mijden en hebben meer voorkeur voor 1 op 1 gesprekken en ontmoetingen. Ze houden van rust en lijken in hun gedrag het meest op mensen met ADD. Rustzoekers nemen de wereld zeer gedetailleerd en intens waar en verwerken alle indrukken diepgaand. Hierdoor worden ze gemakkelijk overspoeld door gevoelens en zorgen, raken ze snel oververmoeid, dan trekken ze zich terug om tot rust te komen en voelen zich daardoor dan soms weer eenzaam.

Het kennen en kunnen begrijpen van hoe je hooggevoelig bent helpt je jezelf beter te begrijpen. Waar herken jij jezelf in? In sensatie HSS of rustzoekers HSP? Of is het bij jou nog net even anders? Als je weet hoe dingen voor jou werken kun je op zoek gaan naar mogelijkheden. Ik weet daar zelf alles van! Deel graag mijn kennis en ervaring met jou.