Hooggevoeligheid bij volwassenen

Hooggevoeligheid HSP HSS een hele klusHooggevoeligheid-bij-volwassenen

 

 

 

 

 

 

Als hooggevoelige HSP heb je een aantal bijzondere instrumenten. Goed ontwikkelde zintuigen waarmee je de wereld intens beleeft en een gevoelig zenuwstelsel dat alle signalen nauwkeurig doorgeeft aan je hersenen. Hooggevoelige HSP HSS mensen zijn zich erg bewust van zichzelf en hun omgeving. Dat kan je leven verrijken en je kunt er ook op leeglopen. De hoeveelheid prikkels is enorm. Overprikkeling is een dagelijkse dreiging. Hoe merk je dat je overprikkeld bent? Dan heb je een vol hoofd,  een onrustig en vol lijf, slaapproblemen, moeite met concentreren of het gevoel dat je een spons van energie, sferen en stemmingen van anderen bent. Je bent vaak moe en daardoor meer bezig met waarnemen van negativiteit dan positiviteit, je reageert prikkelbaar en emotioneel op je omgeving. Langdurige overprikkeling kan chronische vermoeidheid en zelfs burn-out veroorzaken. Daarom is het zo belangrijk dat je met je hooggevoeligheid leert omgaan.

Het tegenovergestelde is ook mogelijk. Dat je als hooggevoelig persoon juist snel verveeld bent en prikkels graag opzoekt en ze nodig hebt om je leven interessant te maken. Dan ben je meer een High Sensation Seeker HSS. Je gaat geen uitdaging uit de weg, houdt van spanning, intense ervaringen, avontuur en zoekt drukte op. Na verloop van tijd ben je totaal uitgeput en heb je afzondering en rust nodig om bij te komen. Dat is heel verwarrend voor je.

Als je je hooggevoeligheid als kwaliteit kunt ervaren en inzetten word je in je kwaliteiten en talenten herkent en daar krijg je energie en vooral plezier van.

Kijk eens naar de kenmerken van hooggevoeligheid waar jij jezelf herkent, ik ben benieuwd.

Wil je hier meer over weten? Leren hoe je de kwaliteiten van je hooggevoeligheid kunt ervaren en gebruiken? Ik deel graag mijn kennis en ervaring met jou.