Wat kan hooggevoeligheid voor een kind toch een klus zijn! De hele dag komt er veel informatie binnen. Dat kun je niet stoppen. Je kunt de wereld niet ‘uitzetten’.
Met hun zintuigen beleven kinderen de wereld heel intens. Er is veel te zien, horen, ruiken, proeven en voelen. Iedere prikkel moet verwerkt worden en via het lichaam soms letterlijk verteerd worden.
Daarom is een hooggevoelig kind vaak moe, kan (ondanks zijn vermoeidheid) moeilijk in slaap komen, heeft veel moeite met concentreren, is vaak overprikkeld en reageert dan prikkelbaar of emotioneel, of juist afwezig of dromerig.
Het tegenovergestelde komt ook voor. Hooggevoelige kinderen die prikkels juist opzoeken, zij vinden het leven zonder prikkels saai. Vervolgens gaan ze onderuit omdat het te veel is geweest.
Te lang op je tenen lopen maakt dat er allerlei andere problemen kunnen ontstaan, dat is zonde. Hooggevoeligheid is een kwaliteit en het is belangrijk ermee te leren omgaan.
Hooggevoeligheid staat meestal niet op zichzelf. Vaak zie je dat deze kinderen ook slimmer zijn dan gemiddeld. Of ze lijken een andere, originele, creatieve manier van denken te hebben. Deze kwaliteiten worden niet altijd gezien of goed geïnterpreteerd, waardoor de kinderen niet uit de verf komen. Je hebt het gevoel dat er meer inzit dan dat er uitkomt…
Waar ik bij kan helpen is het vergroten van het zelfbewustzijn en samen met je kind de eigen mogelijkheden vinden. Als kinderen zichzelf beter leren kennen en weten dat ze misschien anders denken; creatief, divergent of in beelden dan hoeven ze dit niet als een probleem te ervaren. Dan wordt het gevoel van anders zijn of anders denken meer jezelf zijn en een kwaliteit in plaats van een probleem! Kinderen kunnen leren zelf grenzen te stellen en grenzen van anderen te respecteren. Ze kunnen leren hoe ze positieve invloed kunnen hebben op hun eigen stemming. En leren om hulp vragen, want kinderen hoeven niet alles alleen te doen. Kinderen kunnen veel leren en ze leren snel. In een paar gesprekken is er vaak al zoveel veranderd! Ik werk op een speelse manier. Sluit aan bij de belevingswereld van kinderen.