Hooggevoeligheid in je werk

ADHD-Hooggevoeligheid-op-je-werkHooggevoelige mensen zijn zich vaak erg bewust van zichzelf en hun omgeving, van alles dat ze meemaken. Dat kan je leven verrijken en je kunt er ook op leeglopen. Hooggevoeligheid is een kwaliteit waar je het lastig mee kunt hebben. Praten in je werkomgeving over je hooggevoeligheid, HSP, en dingen waar je tegenaan loopt is vaak taboe. Terwijl je juist door jouw hooggevoelige kwaliteiten bijzonder goed kunt functioneren.

Hooggevoelige mensen lopen vaak vast in hun werk, stellen het beginnen aan een klus alsmaar uit, hebben de neiging van een mug een olifant te maken, pakken alles tegelijk aan, ronden projecten niet af, zijn vaak doodmoe waardoor ze het einde van de dag (bijna) niet halen, piekeren veel en slapen daardoor vaak slecht. Als je jouw hooggevoeligheid als kwaliteit ervaart krijg je er energie en plezier van, dat is een wereld van verschil.

Het gevoel van ‘anders zijn’

Als hooggevoelige ben je gevoeliger ‘bedraad’ dan de meeste mensen in je omgeving. Met als gevolg dat je gevoelens als ‘hier niet thuis voelen’, ‘er niet bij horen’ of ‘niet mee kunnen met alles wat er van je gevraagd wordt’ en ‘ik ben zo anders dan anderen’ kunt hebben.

De kans is groot dat je jezelf een harnas hebt aangemeten. Een harnas dat je het gevoel gaf erbij te horen.

De kans is groot dat het harnas nu veel te strak zit en je beperkt en belemmert. Het wordt tijd om het harnas uit te doen en te ontdekken wie jij bent, waar je kwaliteiten en talenten liggen en hoe je die kunt inzetten om jouw leven te verrijken.

Daar is moed voor nodig, zeker! Je nieuwsgierigheid zal je helpen die moed te verzamelen en op zoek te gaan wat je inspireert, wat jij te bieden hebt en daar hulp bij te zoeken. Want hulp vragen is prima, je hoeft niet alles alleen te doen.

Hooggevoeligheid – meer risico op burn-out?Hooggevoeligheid-ADHD-Burnout

Burn-out is één van de meest voorkomende beroepsziekten. Hoge werkdruk, hoge verwachtingen, (te) veel verantwoordelijkheid, zorgen en (te) lange werkdagen zijn de meest bekende oorzaken. Wil je ook nog eens perfect passen in het plaatje en ben je hooggevoelig, dan heb je een paar extra uitdagingen.

Welke hooggevoelige eigenschappen maken dat je risico op burn-out groter is?

  • Als hooggevoelig persoon beleef je de wereld heel intens. Er komt heel veel informatie bij je binnen via jouw goed ontwikkelde zintuigen, je ziet, hoort, ruikt, proeft en voelt veel. Al die prikkels moet je verwerken. Dit is vaak te veel (overprikkeling). Hierdoor heb je sneller last van stress, je systeem draait op (te) hoge toeren.
  • Je bent invoelend en hebt oog voor mensen om je heen, voelt je vaak zelfs verantwoordelijk voor het wel en wee van anderen en hun projecten. Je bent een spons van energie, stemmingen en sferen.
  • Je houdt ervan dingen goed te doen (perfectionisme) en legt de lat (voor jezelf) hoog.
  • Je hebt snel het gevoel dat je te kort schiet, het niet goed genoeg doet en je piekert veel en slaapt slecht.
  • Je voelt je meer prikkelbaar en sneller geïrriteerd over ogenschijnlijk kleine dingen, je hoofd zit vol en je lijf ook….

Deze eerste signalen van stress; prikkelbaarheid, vermoeidheid en lusteloosheid zie je gemakkelijk over het hoofd je gaat gewoon door, tot je opgebrand raakt.

Burn-out = een nieuw begin

Een burn-out is een signaal van je hele systeem, je lijf, je gedachten. Het gaat niet goed: STOP! Gedwongen rust nemen en dingen doen waardoor je tot rust komt leveren je momenten van bezinning op. De kans is groot dat je ontdekt dat  je meer vanuit je hart wil werken en leven. Dichter bij jezelf en wat je wél wil. En wie je werkelijk bent.

Ga op ontdekkingsreis. Op reis naar jezelf en jouw bestemming. Een burn-out als start van een nieuw begin, een kans, een nieuwe richting. Door te luisteren naar jezelf. Door anders verder te gaan.

Het ‘ik-ben-niet-goed-genoeg monster

‘Zo goed ben ik niet’, ‘Dat kan ik niet hoor’, ‘Dat doet zij toch ook al?’, ‘Zij doet het veel beter’, ‘Ik ben niet goed genoeg’.Ik-ben-niet-goed-genoeg-monster-Hooggevoeligheid-ADHD

 

 

 

 

 

 

Het zijn zomaar wat zinnen die in jouw hoofd kunnen spelen. Gedachtes die je zomaar ineens hardop kunt zeggen. En dan nog gaat geloven ook. Gedachten die ervoor zorgen dat jij jezelf en jouw kwaliteiten en talenten niet laat zien. Dan is dus het ‘ik-ben-niet-goed-genoeg monster’ aan het woord.

Wees eerlijk, als jij ergens aan begint, dan doe je toch nooit half werk? Weet je nog niet voldoende van een onderwerp? Je doet research tot je er alles over weet. Zo grondig dat je het project goed kunt uitvoeren.

Veel denken en piekeren komt je vast bekend voor. Daardoor stel je acties uit en maak je issues groter dan ze zijn.

Gedachten kunnen we monsterlijk groot maken in ons hoofd. Zo groot dat het monster onoverwinnelijk lijkt. Dus dat de strijd met het monster aangaan toch geen zin heeft.

Uiteindelijk kom je altijd terug bij dat ene zinnetje: ik ben niet goed genoeg.

Versla je monster door het besluit te nemen dat het genoeg is, dat je er klaar mee bent. En leer je monster kennen en temmen. Waardoor hij minder belangrijk wordt.